Tarief berekenen en reserveren

Appen achter het stuur

15-06-2017

Appen tijdens het sturen? De risico’s zijn enorm!

Je rijdt in de auto en hoort dat er een berichtje voor je is. Kijk je even snel? Of weet je de opborrelende nieuwsgierigheid te onderdrukken? Natuurlijk, we weten allemaal dat je je smartphone niet in de hand mag houden tijdens het autorijden. Toch gebeurt het steeds vaker, met alle risico’s van dien. “Hier moeten we iets tegen doen”, vindt Koen van Ulden, directeur van HuurMij Mobiliteit. Hij ziet ook dat de verzekeraars actie ondernemen. “Als bestuurder ben je tegenwoordig zelf aansprakelijk voor alle schade die ontstaat.”

We zien het om ons heen allemaal wel eens gebeuren. Het verminderd reactievermogen van medeweggebruikers die meer aandacht voor hun smartphone lijken hebben dan voor het verkeer. “Het vervelende is dat je het zelf niet in de gaten hebt”, zegt Koen van Ulden. “Je denkt dat het geen invloed heeft op je weggedrag, terwijl je omgeving het direct ziet. Met een telefoon in de hand ben je een gevaar voor je omgeving. Rijdend appen, sms’en en niet handsfree bellen wordt gezien als voornaamste redenen van het gestegen aantal auto-ongelukken en dit zien wij ook in het schadeverloop bij verhuur en shortlease. Om die reden slaan wij de handen verder ineen met onze verzekeraar”

Niet verzekerd

Een constatering die door het Verbond van Verzekeraars is aangegrepen om bestuurders voortaan zelf aansprakelijk te stellen voor alle schade wanneer het misgaat. Zowel de schade die je met een auto bij een ander veroorzaakt, als de schade die aan je eigen voertuig ontstaat. Of je nu casco verzekerd bent of niet! Wel moet de verzekeraar dit eerst nog kunnen bewijzen. Maar pas op: er zijn tegenwoordig uiteenlopende middelen waarmee de verzekeraar kan aantonen dat je ten tijde van het ongeval een mobiel in je hand hield.

Koen van Ulden adviseert om het zover niet te laten komen. "Zet je telefoon stil bij het instappen. Of bedwing je nieuwsgierigheid totdat je ergens kunt parkeren of op de plek van bestemming bent aangekomen. Niet alleen voorkom je hiermee een hoop rompslomp, je wordt ook geen dief van je eigen portemonnee. Bovendien heb je een verantwoordelijkheid tegenover iedereen die de openbare weg met je deelt."


Appen achter het stuur Europese verkeersregels app Huurmij rent voor Xenia (UPDATE) Wat weet u over bijtelling? Gave set van 12 dinokinkkers Particuliere en zakelijke shortlease Wintersportactie personenbussen Zwemmen in de Amsterdamse grachten voor ALS Een auto in het buitenland huren 1000e Beoordeling binnen op klantenvertellen.nl Nieuwe vestiging Hoofddorp Shortlease acties deze maand INQAR bij RTL7 Mobiel Schade Melden Studentenkorting In- en uitgifte vanaf heden volledig digitaal Verhuizing Leiden Mont Ventoux op in strijd tegen kanker Verplichte alcoholtest in Frankrijk Proefabonnement Deeltijd Auto Terugstorten van de borg 10% korting LUMC / Universiteit Leiden / Stad Leiden

   Wat te doen bij pech / schade

Pech
Bel na kantooruren:    +31 (0)71 5 820 820
U wordt buiten kantooruren geholpen door een medewerker van Taxi Centrale Wielkens. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar. Wij zullen dan per direct contact met u opnemen om te zorgen dat u zo snel mogelijk weer op weg bent.

U kunt ook direct contact opnemen met de alarmcentrale van het betreffende merk. U vindt dit nummer in het instructie- of onderhoudsboekje in het dashboard.

Indien u strandt als gevolg van het tanken van foutieve brandstof is de huurder/bestuurder aansprakelijk voor alle kosten die hieruit voortvloeien.

Schade, diefstal of vermissing

Bij een aanrijding, schade, diefstal of vermissing bent u verplicht een schade-aangifteformulier in te vullen.