Menu
  Tarief berekenen en reserveren

Harde aanpak smartphonegebruik achter het stuur

15-12-2017

Het gebruik van een smartphone achter het stuur wordt steeds harder aangepakt. Eerder maakte het Verbond van Verzekeraars bekend bestuurders zelf aansprakelijk te stellen voor alle schade wanneer het misgaat. Of je nu casco verzekerd bent of niet. In een toekomstig wetsvoorstel valt het telefoongebruik achter het stuur zelfs onder ‘roekeloos gedrag’. Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleit voor celstraffen.

“Het afgelopen jaar is het aantal ongelukken op hoofdwegen waar bergingswerk aan te pas moest komen toegenomen met 27 procent”, aldus directeur Koen van Ulden van HuurMij Mobiliteit. “Dit blijkt uit cijfers van Stichting Incident Management Nederland. “Dergelijk schadeverloop merken we ook op bij onze huurauto’s en in de shortlease. Het aantal verkeersongelukken dat plaatsvindt door smartphonegebruik wordt geschat op 25%. Dit zijn maar liefst 6.500 ongelukken. Onderzoek toont aan dat één op de drie verkeersdeelnemers gebruikt maakt van een smartphone tijdens het sturen.”

Forse straffen

Het gebruik van een telefoon achter het stuur levert anno 2017 een boete op van €230,-. VVN wil dat er vaker wordt gecontroleerd en dat de strafmaat wordt vergeleken met die van ‘rijden onder invloed’. Hiervoor geldt 6 maanden celstraf en een boete van €7.800,-. Daar kan een ontzegging van de rijbevoegdheid bijkomen van maximaal vijf jaar.

Koen van Ulden adviseert klanten van HuurMij en Supershortlease om zelf voorzorgsmaatregelen te treffen. “Zet je telefoon stil bij het instappen. Ook zijn er verschillende apps die automatisch nieuwe berichten beantwoorden tijdens het rijden, zodat je niet wordt afgeleid. Niet alleen voorkom je hiermee een hoop rompslomp, je wordt ook geen dief van je eigen portemonnee. Bovendien heb je een verantwoordelijkheid tegenover iedereen die de openbare weg met je deelt.”

Acties
Bestelbusdeal 29-06-2020
Zomerdeal 05-05-2020
Promotieauto vanaf €25,- per dag! 01-02-2018

Grijp niet mis. Bekijk en reserveer hier onze actuele actie huurauto’s.

Bestelbusdeal

Zomerdeal

Promotieauto vanaf €25,- per dag!

Shortlease acties deze maand


Onze Vestigingen