Menu
  Tarief berekenen en reserveren

Grijp niet mis. Bekijk en reserveer hier onze actuele actie huurauto’s.

HuurMij rent voor Timothy Goudriaan tegen MS

Wintersportdeal personenbussen

Bestelbusdeal

Bakwagen met laadlift actie

Wat weet je over bijtelling?

21-01-2018

Bijtelling is een bekend begrip wanneer het over leasen gaat. Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Maar wat is bijtelling? Hoe wordt het bepaald? En wat voor consequenties heeft het?

Wat is bijtelling?

Wanneer je als werknemer de auto van de zaak ook privé gebruikt, telt de werkgever een bedrag bij het loon op. Dit bedrag heet bijtelling. Als het privégebruik meer dan 500 kilometer per kalenderjaar telt, gaat de bijtelling in werking.

Hoe wordt het bepaald?

De hoogte van de bijtelling hangt af van de hoeveelheid CO2-uitstoot en leeftijd van de auto. Wanneer de auto zuinig rijdt, gelden lagere percentages. Ook hangt het percentage af van het moment waarop de auto voor het eerst een kenteken heeft gekregen. In 2018 bedraagt het algemene bijtellingspercentage 22% en voor volledig elektrische auto's tot €50000,- is dit 4%, maar het kabinet is voortdurend in gesprek om de bijtelling aan te scherpen.

Wat zijn de consequenties?

De werkgever moet over de bijtelling loonbelasting/premie volksverzekeringen betalen. Daardoor daalt het nettoloon van de werknemer.

Wanneer de werknemer met de werkgever heeft afgesproken een eigen bijdrage te betalen voor het privégebruik, wordt deze eigen bijdrage van de bijtelling afgetrokken. Er wordt dan alleen belasting betaald over het verlaagde bedrag.

Als de werknemer minder dan 500 kilometer per jaar privé in de zakelijke auto rijdt en dit kan aantonen, hoeft de werkgever niets bij het loon op te tellen.

HuurMij helpt

Als werkgever of werknemer krijg je te maken met bijtelling wanneer je en auto (short)leased. HuurMij helpt graag bij vragen over bijtelling. Neem contact op.