{{content}} ×

Tips bij pech of schade in het buitenland | Huurmij

Tips bij pech of schade in het buitenland

Tips bij pech of schade in het buitenland

Pech tijdens de vakantie komt nooit goed uit. Deze zomer gaan veel Nederlanders met de auto op vakantie. Gelukkig zijn veel maatregelen van de afgelopen jaren voor corona niet meer van toepassing, toch is het goed om rekening te houden met de gevolgen die nog merkbaar zijn.

Pech tijdens de vakantie komt nooit goed uit. Deze zomer gaan veel Nederlanders met de auto op vakantie. Gelukkig zijn veel maatregelen van de afgelopen jaren voor corona niet meer van toepassing, toch is het goed om rekening te houden met de gevolgen die nog merkbaar zijn. Zorg voor een goede voorbereiding om pech te voorkomen en houd er rekening mee dat de wachttijden bij de alarmcentrale en de hulpdienst in het buitenland wat langer duren dan u gewend bent.

 

Telefoonnummer alarmcentrale

Zorg dat u het nummer van de alarmcentrale bij pech of schade in uw mobiel heeft staan. Het nummer van de alarmcentrale is:  088-9960111 Als u met pech in het buitenland te maken krijgt zorg dan eerst dat u veilig staat voordat u een pechmelding maakt. De hulpdienst zal proberen om u weer verder te laten rijden. Als dat niet mogelijk is dan wordt er contact opgenomen door de alarmcentrale over de duur van de reparatie.

 

Reisverzekering

Sluit een goede reisverzekering af voor bijvoorbeeld extra reis- en verblijfkosten.

 

Coronamaatregelen

Check of in het land waar u naar toe reist nog maatregelen van toepassing zijn. https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies.

 

Huurauto’s

Door de chiptekorten en de gevolgen van de coronacrisis zijn er in vakantielanden minder huurauto’s beschikbaar. De alarmcentrale zoekt bij de verhuurders naar een vervangende auto. Als de vervangende auto niet beschikbaar is dan gaat de alarmcentrale op zoek naar een alternatief. Het kan voorkomen dat de wachttijd voor het zoeken en ophalen van vervangend vervoer langer duurt. Voor het huren van een vervangende auto heeft u een creditcard nodig, in sommige landen ook op naam van de bestuurder.

 

Top-3 oorzaken van pech

In de zomermaanden gaan de meeste meldingen over oververhitting van de motor, een lekke band of een kapotte airco.

Oververhitte motor

Bij een oververhitte motor wordt het koelsysteem te warm en schiet de temperatuurmeter in het rood. Als waarschuwing gaat er een dashboardlampje branden. Wij adviseren dan direct te stoppen op een veilige plek. Als er geen mogelijkheid is om te stoppen, rijd dan rustig door zodat de motor weinig kracht hoeft te leveren. Bel de alarmcentrale en laat de auto, terwijl hulp onderweg is, een kwartier afkoelen. Bij het eventueel zelf bijvullen van het koelsysteem gebruik dan een handdoek om de dop van het koelsysteem los te draaien. 

Lekke band

Het is goed denkbaar dat een lekke band tijdens het rijden paniek veroorzaakt. Het stuur trekt dan één kant op en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Probeer rustig te blijven en de auto op een veilige plek stil te zetten. Als dit langs de kant van de snelweg is, ga dan achter de vangrail staan en bel de alarmcentrale. Voor vertrek de bandenspanning en de staat van de banden controleren verkleint de kans op een lekke band of een klapband.

Kapotte airco

Als de airco kapot gaat dan is dat vervelend, helemaal tijdens het rijden door een warm land. Zoek een garage op om het probleem na te laten kijken. Soms is het een kwestie van de koelingsvloeistof bijvullen. Andere keren is het ernstiger en is de airco echt kapot. Ook kan een kapotte airco wijzen op grotere problemen met de auto.

 

Checklist:

Wat moet er mee op vakantie in de auto?

 • Creditcard (voor de huur van een vervangende auto is een creditcard vaak een voorwaarde)
 • Paspoort of identiteitsbewijs (voor als je door onvoorziene omstandigheden met het vliegtuig terug moet reizen)
 • Powerbank om je telefoon op te laden
 • Fles water

De volgende documenten vind u in het HuurMij / Supershortlease informatieboekje:

 • Kopie Kentekenbewijs
 • Groene kaart
 • Schadeformulier
 • Informatieblad met richtlijnen bij calamiteiten

De huurauto’s van HuurMij & Supershortlease zijn voorzien van:

 • Gevarendriehoek
 • Reserveband of thuiskomer of banden reparatieset

In sommige landen zijn de volgende accessoires verplicht in een auto. Let op deze zijn niet standaard aanwezig in een huurauto:

 • EHBO-set
 • Veiligheidshesjes voor iedere medereiziger

 

Wat te doen bij pech

Zorg eerst dat je op een veilige plek staat.

Zet de alarmlichten aan, als deze het niet doen plaats een gevarendriehoek.

Laat alle inzittenden aan de bermzijde uitstappen.

Blijf achter de vangrail of in de berm wachten.

Trek een veiligheidshesje aan.

Steek nooit de snelweg over

Kijk wat uw locatie is en maak een pechmelding

 

Een veilige reis!

Wij adviseren om de drukste momenten op de weg te vermijden. Rijden op een donderdag of zondag is vaak rustiger dan op zaterdag. Zoek op wat drukke dagen zijn en let bijvoorbeeld ook op nationale feestdagen. Neem in ieder geval voldoende drinken en eten mee voor onderweg en stop na twee uur rijden even om de benen te strekken en een luchtje te scheppen.

Ontdek meer interessante artikelen

Geen resultaten gevonden

HuurMij Amsterdam
HuurMij Amsterdam

Karel Doormanstraat 105e, 1055 VD 020 688 10 15 amsterdam@huurmij.nl

HuurMij Alphen a/d Rijn
HuurMij Alphen a/d Rijn

Handelsweg 14, 2404 CD 0172 426 657 alphen@huurmij.nl

HuurMij Haarlem
HuurMij Haarlem

Koudenhorn 24-30, 2011 JD 023 53 19 131 haarlem@huurmij.nl

HuurMij Leiden
HuurMij Leiden

Pesthuislaan 8, 2333 BA 071 51 34 700 leiden@huurmij.nl

HuurMij Leiderdorp
HuurMij Leiderdorp

Lijnbaan 12, 2352 CK 071 5 820 820 leiderdorp@huurmij.nl