{{content}} ×

Wat weet je over bijtelling? | Huurmij

Wat weet je over bijtelling?

Bijtelling is een bekend begrip wanneer het over leasen gaat. Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Maar wat is bijtelling? Hoe wordt het bepaald? En wat voor consequenties heeft het?

Wat is bijtelling?

Wanneer je als werknemer de auto van de zaak ook privé gebruikt, telt de werkgever een bedrag bij het loon op. Dit bedrag heet bijtelling. Als het privégebruik meer dan 500 kilometer per kalenderjaar telt, gaat de bijtelling in werking.

Hoe wordt de bijtelling bepaald?

De hoogte van de bijtelling hangt af van de hoeveelheid CO2-uitstoot en leeftijd van de auto. Wanneer de auto zuinig rijdt, gelden lagere percentages. Ook hangt het percentage af van het moment waarop de auto voor het eerst een kenteken heeft gekregen. In 2018 bedraagt het algemene bijtellingspercentage 22% en voor volledig elektrische auto's is dit 4% over een ongelimiteerd bedrag. Voor 2019 is dit bedrag voor volledig elektrische auto’s gelimiteerd tot een maximum van €50.000,-. Voor het bedrag daarboven geldt een bijtelling van 22%. Waterstof auto’s zijn vanaf 2019 fiscaal het meest aantrekkelijk met een bijtelling van 4% over een ongelimiteerd bedrag.

Elektrische auto's die op kenteken worden gezet in 2020 hebben een bijtellingspercentage van 8% tot een maximum bedrag van €45.000,-. In 2021 wordt dit 12% tot een max van €40.000,-. Daarboven en voor alle niet-elektrische auto's is het percentage 22%.

Wat zijn de consequenties?

De werkgever moet over de bijtelling loonbelasting/premie volksverzekeringen betalen. Daardoor daalt het nettoloon van de werknemer.

Wanneer de werknemer met de werkgever heeft afgesproken een eigen bijdrage te betalen voor het privégebruik, wordt deze eigen bijdrage van de bijtelling afgetrokken. Er wordt dan alleen belasting betaald over het verlaagde bedrag.

Als de werknemer minder dan 500 kilometer per jaar privé in de zakelijke auto rijdt en dit kan aantonen, hoeft de werkgever niets bij het loon op te tellen.

Huurmij helpt

Als werkgever of werknemer krijg je te maken met bijtelling wanneer je en auto (short)leased. HuurMij helpt graag bij vragen over bijtelling. Neem contact op.


Nieuwsberichten

Tips bij pech of schade in het buitenland

Tips bij pech of schade in het buitenland

01 juli 2022

Pech tijdens de vakantie komt nooit goed uit. Deze zomer gaan veel Nederlanders met de auto op vakantie. Gelukkig zijn veel maatregelen van de afgelopen jaren voor corona niet meer van toepassing, toch is het goed om rekening te houden met de gevolgen die nog merkbaar zijn.

Lees meer
INQAR Nedcars Amsterdam volwaardig franchisenemer

INQAR Nedcars Amsterdam volwaardig franchisenemer

19 maart 2021

INQAR Nedcars is vanaf heden als franchisenemer toegetreden tot de INQAR franchiseorganisatie

Lees meer

Delen backoffice versterkt autoverhuurders

28 mei 2020

In de komende periode worden Nedcars uit Amsterdam en Sloothaak uit Haarlem aangesloten op de backoffice van Rebel Mobility Services. Deze samenwerking geeft de autoverhuur- en shortleasebedrijven de kans om zich volledig op de commerciële kant van hetwerk te richten, terwijl andere zaken op de achtergrond op brede schaal worden geregeld.

Lees meer
Hoe gaan wij om met het coronavirus

Hoe gaan wij om met het coronavirus

13 april 2020

Wij geven deze informatie om onduidelijkheid met betrekking tot het Corona-Virus weg te nemen. Onze verhuurvestigingen zijn gewoon volgens de gebruikelijke tijden geopend, en dat blijft ook het geval, tenzij dit anders vanuit de overheid beslist wordt.

Lees meer
HuurMij Leiderdorp
HuurMij Leiderdorp

Lijnbaan 12, 2352 CK 071 5 820 820 leiderdorp@huurmij.nl

HuurMij Leiden
HuurMij Leiden

Pesthuislaan 8, 2333 BA 071 51 34 700 leiden@huurmij.nl

HuurMij Alphen a/d Rijn
HuurMij Alphen a/d Rijn

Handelsweg 14, 2404 CD 0172 426 657 alphen@huurmij.nl

HuurMij Haarlem
HuurMij Haarlem

Koudenhorn 24-30, 2011 JD 023 53 19 131 haarlem@huurmij.nl

HuurMij Amsterdam
HuurMij Amsterdam

Karel Doormanstraat 105e, 1055 VD 020 688 10 15 amsterdam@huurmij.nl